Thuis sporten, enkele praktische tips voor in huis

Thuis sporten, enkele praktische tips voor in huis

Vanwege de pandemie van het coronavirus moesten veel mensen de beoefening van lichaamsoefeningen in sportscholen en clubs opschorten.

Aangezien we nog steeds niet weten hoe lang het zal duren voordat we weer volledig aan onze dagelijkse activiteiten toekomen, is het ideaal om enkele aanpassingen te doen om de periode die we thuis doorbrengen productiever te maken, en daar hoort ook het hervatten van de lichamelijke training bij.

De eerste stap bestaat erin lichamelijke oefeningen als een prioriteit in ons dagelijks schema op te nemen en ervoor te zorgen dat we tijdens de training geen blessures oplopen. Om je op weg te helpen, hebben wij enkele tips opgesteld. Bekijk ze!

1. Opwarmen gedurende 5 tot 10 minuten

Het doen van aerobe oefeningen om de spieren geleidelijk op te warmen is belangrijk om blessures te voorkomen. Begin met touwtje springen of een loopje te simuleren. Als je ruimte hebt, ren dan rond of de trap op en af. Dansen is ook een geweldige manier om het lichaam op te warmen.

2. Draag geschikte kleding

Net als in de sportschool moet je thuis niet trainen in kleren die bewegen moeilijk maken. Draag comfortabele kleding, met soepele en lichte stoffen, die transpiratie toelaten. En vergeet natuurlijk niet om sportschoenen te dragen!

3. Online lessen bekijken of apps downloaden

Je kunt lessen bekijken via YouTube of apps gebruiken die complete workouts van verschillende modaliteiten aanbieden - van stretchprogramma's en herstellende workouts, tot intensievere HIIT-sequenties.

Zoek in de app-shop van jouw smartphone, lees recensies en kies de app die het best bij je past. Er zijn ook heel wat wearables die je vooruitgang kunnen tracken!

4. Respecteer je lichaam

Elke persoon heeft een verschillend ontwikkelingstempo, en het lichaam vertoont gewoonlijk tekenen van zowel positieve reacties op stimuli als van vermoeidheid. Wees daarom attent op de signalen die je lichaam uitzendt.

Het is bijvoorbeeld normaal om wat spierpijn te voelen na het werken aan een bepaalde spiergroep, maar deze pijn mag niet aanhoudend zijn of andere activiteiten beperken.

Gewrichtspijn is ook een aanwijzing dat iets niet goed is gedaan, dus als je pijn voelt in jouw enkels, knieƫn, heupen of ruggengraat, stop dan een paar dagen met bewegen.

5. Maak een routine

Net als in de sportschool werkt thuis trainen alleen als het constant is. Zo is het aan te bevelen dat je minstens drie keer per week oefent, van 40 tot 60 minuten en bij voorkeur op hetzelfde tijdstip van de dag. Gebruik je in de sportschool graag halters? Schaf jezelf dan een halterset aan! Doe je aan roeien, koop je dan een roeitrainer!

6. Organiseer de ruimte

Verwijder meubilair en voorwerpen die de beweging kunnen beperken of een ongeval kunnen veroorzaken. Verwijder schoenen, tapijten, kussens of andere voorwerpen die tijdens de training niet zullen worden gebruikt, laat de ruimte zo vrij mogelijk en zorg voor een goed geventileerde en verlichte omgeving.

Doe de workout bij voorkeur voor een raam, dit helpt de eentonigheid te verminderen.

7. Stretch

Rek na de meest intensieve oefeningen jouw spieren en gewrichten. Stretching ontwikkelt de flexibiliteit, helpt de trainingsresultaten te verbeteren, voorkomt verkorting van spieren en pezen en vermindert het risico op blessures.