Wat te doen met een koopwoning na een scheiding?

Wat te doen met een koopwoning na een scheiding?

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis die veel emoties en veranderingen met zich meebrengt. Zeker als hier ook nog kinderen bij betrokken zijn, is een scheiding een heftige gebeurtenis die door veel mensen nog weleens wordt onderschat. Wanneer je besluit om uit elkaar te gaan, sta je voor een aantal keuzes en zaken die geregeld moeten worden. In onderstaand blog kun je tips lezen hoe je het beste met verschillende situaties om kunt gaan die optreden bij een scheiding.

Omgaan met een scheiding

Woon je samen? Dan is het verstandig om naar de notaris te gaan voor een scheidingsovereenkomst. Hierin worden verschillende afspraken vastgelegd zoals een omgangsregeling voor de kinderen (als die er zijn), verdelen van de persoonlijke bezittingen, afspraken maken over lopende leningen etc. Afhankelijk van de situatie kun je hierbij ook een mediator of advocaat inschakelen. Zorgeloosch is een organisatie die je prima kan ondersteunen om een scheiding goed te regelen.

Verkoop van een koopwoning bij een scheiding

Ga je uit elkaar met je partner en hebben jullie een koopwoning? Dan moet de woning verkocht worden als je deze samen hebt gekocht, mits één van jullie erin wil blijven wonen natuurlijk. In een aantal gevallen levert het verkopen van de woning een verlies op, hou hier wel rekening mee. Om de financiële kosten die hieruit voortkomt te verdelen zullen er afspraken gemaakt moeten worden. Dit kan in een overeenkomst worden vastgelegd. Lees ook het artikel: 'huis na scheiding'

Hulp bij financiële zaken bij een scheiding

Scheiding kan veel financiële onzekerheden en kosten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als je tijdelijk minder inkomen tot je beschikking hebt, als gevolg van de echtscheiding. Neem contact op met een financiële adviseur om de financiële consequenties in kaart te brengen. Ook kunt u bij de gemeente navragen welke financiële ondersteuning er hiervoor is. Altijd handig om te weten toch?

Tot slot

Scheiden is een grote stap in je leven, wat een ingrijpende gebeurtenis is. Er zal veel geregeld moeten worden, maar met de juiste hulp kan deze heftige gebeurtenis langzaam plaatsmaken voor een nieuwe start. Blijf in gesprek met je ex-partner, wees financieel verantwoordelijk en vraag om hulp of advies wanneer je dat nodig hebt.