Thuis een ergonomische werkplek? Hier moet deze aan voldoen!

Thuis een ergonomische werkplek? Hier moet deze aan voldoen!

In deze tijd van thuiswerken is het belangrijk om te zorgen voor een ergonomische werkplek. Niet alleen om comfortabel te kunnen werken, maar ook om gezondheidsproblemen te voorkomen. In dit artikel zullen we bespreken aan welke eisen een ergonomische werkplek thuis moet voldoen.

Ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is een van de belangrijkste onderdelen van een ergonomische werkplek. Deze stoel is speciaal ontworpen om de rug te ondersteunen en het lichaam in de juiste houding te brengen. De stoel moet verstelbaar zijn in hoogte, zodat je de juiste zithoogte kunt instellen. Daarnaast is het belangrijk dat de rugleuning verstelbaar is, zodat je de steun kunt aanpassen aan je rug. Een goede ergonomische bureaustoel zorgt voor een goede zithouding en voorkomt rug- en nekklachten.

In hoogte verstelbaar bureau

Naast een ergonomische bureaustoel is ook een in hoogte verstelbaar bureau een belangrijk onderdeel van een ergonomische werkplek. Een bureau dat in hoogte verstelbaar is, stelt je in staat om de juiste hoogte te kiezen, zodat je comfortabel kunt werken. Het bureau moet op de juiste hoogte worden afgesteld, zodat je onderarmen parallel aan de vloer liggen wanneer je aan het typen bent. Hierdoor voorkom je overbelasting van je polsen en armen.

Goede monitoropstelling

Een goede monitoropstelling is essentieel voor een ergonomische werkplek. Het is belangrijk dat de monitor op ooghoogte staat, zodat je je nek niet hoeft te buigen om naar het scherm te kijken. Dit kan eenvoudig worden bereikt door gebruik te maken van een monitorstandaard of een verstelbare monitorarm. Zorg er ook voor dat het scherm op een juiste afstand van je ogen staat, ongeveer 50-70 centimeter is ideaal. Dit voorkomt dat je te dicht op het scherm zit en vermindert de kans op vermoeide ogen.

Ergonomisch toetsenbord en muis

Een ergonomisch toetsenbord en muis kunnen ook bijdragen aan een ergonomische werkplek. Deze apparaten zijn ontworpen om de belasting op je handen en polsen te verminderen. Een ergonomisch toetsenbord heeft bijvoorbeeld een gekanteld ontwerp om de belasting op je polsen te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om je arm in een neutrale positie te houden wanneer je de muis gebruikt. Een ergonomische muis zorgt ervoor dat je pols in een natuurlijke houding blijft en voorkomt dat je de muis te hard vast moet houden.

Goede verlichting

Goede verlichting is ook een belangrijk onderdeel van een ergonomische werkplek. Zorg voor voldoende daglicht in de ruimte waar je werkt, dit zorgt voor een natuurlijk verlichte omgeving. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede kunstmatige verlichting. Plaats bijvoorbeeld een bureaulamp op het bureau om het werkgebied goed te verlichten. Zorg ervoor dat het licht niet te fel is en vermijd schittering op je beeldscherm. Een goede verlichting voorkomt vermoeide ogen en hoofdpijn.

Regelmatig bewegen

Last but not least is het ook belangrijk om regelmatig te bewegen tijdens het werken. Langdurig zitten kan namelijk leiden tot rugklachten en stijve spieren. Sta regelmatig op, stretch je spieren en loop een rondje. Probeer daarnaast om een actieve werkhouding aan te nemen, zoals zitten op een yoga bal of gebruik maken van een verstelbaar zit-sta bureau. Door regelmatig te bewegen blijf je fit en voorkom je gezondheidsproblemen.

Met deze tips creëer je een ergonomische werkplek thuis. Het is belangrijk om te investeren in een goede ergonomische bureaustoel en andere ergonomische hulpmiddelen, zodat je comfortabel en gezond kunt werken. Vergeet ook niet om regelmatig te bewegen en je werkplek goed te verlichten. Zo zorg je voor een optimale werkomgeving thuis!