Wat is crypto en hoe werkt het?

Wat is crypto en hoe werkt het?

Bitcoin en andere cryptomunten zijn erg populair als investering. Ook in Nederland worden deze digitale munten steeds bekender. Heb jij wat geld te besteden en wil je ook een gokje wagen op de cryptomarkt? In dit artikel helpen we je bij het maken van deze keuzes. Ook geven we een aantal handige tips.

Hoe werken cryptomunten?

Cryptomunten bestaan uit een lange code die opgeslagen staat op een computer. Deze digitale munten zijn dan ook niet gecentraliseerd. Ze behoren niet tot een bepaalde staat, organisatie of bank. De munten staan volledig vrij en zijn opgeslagen over de hele wereld. Doordat de munten niet opgeslagen zijn op één punt, zijn ze een stuk veiliger.

De bekendste cryptomunt is Bitcoin, maar je kunt ook andere grote munten zoals Ethereum kopen. Iedere munt werkt net even iets anders en heeft een ander doel en een andere visie. Zorg dus dat je goed weet waar je je geld in stopt. Wees altijd van de voren goed geïnformeerd. Bitcoin heeft een maximaal aantal munten over de wereld. Dit zijn er precies 20.999.849,9769. De codes voor Bitcoin worden berekend door krachtige computers, dat proces wordt ‘minen’ genoemd. Transacties met Bitcoin en andere munten worden opgeslagen in de blockchain, een groot digitaal boek.

Hoe koop je crypto

Als je cryptomunten wil kopen moet je als eerste een betrouwbare online broker of app vinden. Op deze manier zorg je dat je veilig en zonder problemen kunt kopen en verkopen. Het kopen en verkopen via een broker werkt ongeveer hetzelfde als via een app. Een app is meestal iets makkelijker is om te gebruiken als beginner. Als je koopt via een broker, maak je meestal zelf je wallet aan, waarop je geld kunt storten. Gebruik je een app? Dan beheren zij meestal de wallet voor je. Zij voeren dan ook de kopen en verkopen voor jou uit. Via de app kun je meestal ook de koersen zien. Dit kan ook gemakkelijk via internet. Wil jij bijvoorbeeld de Bitcoin koers opzoeken? Zoek dan naar deze koers of de algehele crypto koers via een zoekmachine. Via het geld in je wallet kun je munten kopen. Verkoop je een munt, dan komt het geld weer terug in je wallet. Vanuit hier kun je het geld weer terugstorten.