Wat is dyslexie bij volwassenen?
Dyslexie wordt vaak geassocieerd met kinderen op school, maar ook veel volwassenen hebben er last van. Soms is het bij hen nooit vastgesteld of herkend. Dyslexie is een leerstoornis die invloed heeft op lezen, schrijven, spellen en soms ook op informatieverwerking. Hoewel veel volwassenen met dyslexie strategieën ontwikkelen om ermee om te gaan, kan het op de werkvloer, bij administratie of scholing toch voor problemen zorgen.
Signalen van dyslexie bij volwassenen
Veel volwassenen herkennen zich in bepaalde kenmerken maar weten niet dat het met dyslexie te maken kan hebben. Moeite met het lezen van langere teksten, traag lezen, vaak fouten maken bij het spellen van woorden of het vermijden van schrijftaken zijn enkele signalen. Anderen kampen met onzekerheid tijdens presentaties of het fout noteren van afspraken of telefoonnummers.
Ook het automatiseren van handelingen, zoals typen zonder te kijken of het aanleren van nieuwe talen, gaat soms moeizaam. Dyslexie kan daarnaast gepaard gaan met concentratieproblemen of vermoeidheid na het lezen.
Hoe wordt dyslexie vastgesteld bij volwassenen?
Een officiële diagnose kan worden gesteld door een psycholoog of orthopedagoog die gespecialiseerd is in leerproblemen bij volwassenen. Dit gebeurt vaak aan de hand van een uitgebreid onderzoek waarin onder andere het niveau van lezen, spelling en schrijven wordt beoordeeld. Er wordt ook gekeken naar de geschiedenis van leerproblemen in de jeugd en op school.
Het is belangrijk om te weten dat een latere diagnose alsnog veel duidelijkheid kan geven. Het helpt om problemen op het werk of bij studie beter te begrijpen en aan te pakken.
Wat kun je doen als volwassene met dyslexie?
Gebruik maken van hulpmiddelen
Er zijn veel digitale hulpmiddelen die kunnen helpen. Denk aan tekst-naar-spraak software, spellingcontrole of apps die gesproken opdrachten omzetten in geschreven tekst. Ook e-books met auditieve ondersteuning kunnen uitkomst bieden.
Ondersteuning op de werkvloer of opleiding
Werkgevers en opleiders zijn steeds beter op de hoogte van leerstoornissen zoals dyslexie. Het is mogelijk om ondersteuning te vragen, zoals extra tijd voor toetsen, het gebruik van hulpmiddelen of aanpassing van werkprocessen. In sommige gevallen is begeleiding van een coach mogelijk.
Vergroten van zelfkennis en zelfvertrouwen
Het erkennen van dyslexie is vaak een opluchting. Door informatie in te winnen en met anderen te praten die ook dyslexie hebben, groeit vaak het inzicht en het zelfvertrouwen. Volwassenen merken dat ze bepaald gedrag of bepaalde uitdagingen beter begrijpen, wat helpt bij acceptatie en persoonlijke groei.
Conclusie
Dyslexie bij volwassenen komt vaker voor dan je misschien denkt. Het herkennen van de signalen en het op tijd laten stellen van een diagnose, kan veel problemen voorkomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel tools en strategieën beschikbaar om effectief met dyslexie om te gaan. Het belangrijkste is dat je weet dat je niet alleen bent en dat er hulp mogelijk is.