Zijn er aan zee evenveel vliegen als in een bosrijke omgeving?

Zijn er aan zee evenveel vliegen als in een bosrijke omgeving?

Als je ooit vakantie hebt gevierd aan de Nederlandse kust én in het binnenland, bijvoorbeeld op de Veluwe, is het je misschien opgevallen: op sommige plekken word je constant lastiggevallen door vliegen, terwijl je op andere locaties nauwelijks een vlieg ziet. Hoe komt dat? Zijn er daadwerkelijk minder vliegen aan zee dan in bosrijke gebieden zoals de Veluwe? En zo ja, waarom?

In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en geven we tips om vliegen in en rond je huis te weren — waar je ook bent.

Wat bepaalt het aantal vliegen in een gebied?

Flink wat factoren spelen een rol bij de aanwezigheid van vliegen, waaronder:

- De hoeveelheid voedsel en afval

- De aanwezigheid van dieren

- Beschutting tegen wind

- Temperatuur en vochtigheid

- Stilstaand water of mest

Fopvliegen, kamervliegen en mestvliegen — de soorten die je vaak in huis of op vakantie tegenkomt — zijn sterk afhankelijk van voedselbronnen en plekken waar ze hun eitjes kunnen leggen. Die zijn niet overal even aanwezig.

Minder vliegen aan zee

Aan zee zijn er over het algemeen veel minder vliegen dan in het binnenland, en zeker dan in natuurgebieden zoals de Veluwe. Dat komt door een combinatie van natuurlijke omstandigheden:

1. Wind

De kust is meestal open en winderig. Vliegen zijn niet erg goed in vliegen bij harde wind. Ze worden letterlijk weggeblazen. Hierdoor is het voor vliegen lastig om zich aan de kust te vestigen.

2. Zoute lucht

De zoute lucht aan zee kan schadelijk zijn voor bepaalde insecten. Hoewel vliegen er niet direct door sterven, gedijen ze minder goed in een zilte omgeving. Ze verkiezen eerder vochtige, beschutte gebieden met weinig wind.

3. Weinig vegetatie en dieren

Strandgebieden zijn doorgaans kaal: zand, duinen en hier en daar wat helmgras. Dat betekent ook: minder voedsel, minder afval, en minder mest of kadavers — allemaal belangrijke bronnen voor vliegen. Aan de kust leven bovendien veel minder landdieren, wat ook weer invloed heeft op het aantal insecten.

4. Schoon en opgeruimd

Strandgebieden worden vaak goed onderhouden en opgeruimd door gemeenten of strandpaviljoens. Vuilnis wordt snel verwijderd. Hoe minder afval, hoe minder vliegen.

Let op: op plekken waar wél voedsel of vuilnis ligt, bijvoorbeeld bij strandtenten, kun je alsnog veel vliegen aantreffen. Maar dit is dan een lokale ophoping, en geen afspiegeling van het gebied als geheel.

Meer vliegen op de Veluwe

In contrast met de kust is de Veluwe een walhalla voor vliegen:

1. Veel dieren

Op de Veluwe leeft veel wild: herten, zwijnen, dassen en vossen. En waar dieren zijn, is mest. Dat is een ideale broedplaats voor vliegen.

2. Beschutte omgeving

Bossen, struiken en ondergroei bieden volop beschutting. Vliegen kunnen zich hier goed verschuilen voor wind, zon en andere vijanden.

3. Stilstaand water en vochtige plekken

In de Veluwe vind je vennen, beken, plassen en modderige stukken grond. Veel vliegen houden van vochtige omstandigheden om zich voort te planten.

4. Warm en stabiel microklimaat

In bossen heerst vaak een stabiel en relatief warm microklimaat, vooral in de zomer. Dat stimuleert de groei en activiteit van insecten.

Hoe houd je vliegen uit je huis of vakantieverblijf?

Of je nu aan zee of in het bos verblijft, vliegen kunnen behoorlijk irritant zijn — vooral als ze je huis of caravan binnendringen. Gelukkig zijn er effectieve manieren om vliegen buiten de deur te houden.

1. Vliegengordijn

Een vliegengordijn is ideaal voor deuropeningen waar mensen regelmatig doorheen lopen, zoals naar de tuin of het balkon. Het bestaat vaak uit plastic strips, kralen of magnetische stroken die makkelijk opzij gaan, maar vliegen buiten houden. Vliegengordijnen zijn vooral handig in de zomer wanneer deuren vaak openstaan.

2. Raamhor

Een raamhor is een hor die je in of op het raam plaatst. Deze fijne gaasstructuur laat frisse lucht door, maar houdt vliegen en muggen buiten. Er zijn vaste en uitneembare modellen, en zelfs horren die je in het raam kunt schuiven of roteren. Ideaal als je 's avonds je raam open wilt houden zonder insecten binnen te laten.

3. Hordeur

Voor buitendeuren is een hordeur een uitstekende oplossing. Deze functioneert net als een gewone deur, maar dan met gaas in plaats van glas of hout. Ze zijn verkrijgbaar als scharnierende deuren of schuifdeuren. Een hordeur houdt vliegen, muggen en andere insecten buiten, terwijl jij ongestoord geniet van frisse lucht.

Conclusie

Er zijn duidelijk minder vliegen aan zee dan in bosrijke gebieden zoals bjivoorbeeld de Veluwe. Dat komt vooral door natuurlijke omstandigheden zoals wind, zoute lucht, en het ontbreken van voedselbronnen en dieren. In bosrijke gebieden zoals de Veluwe zijn vliegen daarentegen volop aanwezig dankzij beschutting, vocht en dierlijk leven.

Waar je ook bent — aan de kust, in het bos, of gewoon thuis — vliegen kunnen altijd een bron van irritatie zijn als ze binnenkomen. Gelukkig zijn er effectieve hulpmiddelen zoals een vliegengordijn, raamhor en hordeur waarmee je ze eenvoudig buiten houdt. Zo geniet je van frisse lucht zonder zoemende indringers in je huis of vakantieverblijf.