Hoe herken je dyslexie bij volwassenen en wat kun je eraan doen?

Hoe herken je dyslexie bij volwassenen en wat kun je eraan doen?

Wat is dyslexie bij volwassenen?

Dyslexie wordt vaak geassocieerd met kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Veel mensen groeien op zonder dat ze weten dat ze dyslexie hebben, omdat dit op school niet is gediagnosticeerd. Pas op latere leeftijd, bijvoorbeeld in studie of werk, komen ze erachter dat bepaalde problemen met lezen of schrijven een naam hebben.

Kenmerken van dyslexie bij volwassenen

De symptomen van dyslexie veranderen niet wezenlijk met de leeftijd, maar volwassenen ontwikkelen vaak strategieën om ermee om te gaan. Toch zijn er duidelijke signalen waaraan je kunt merken dat je misschien dyslexie hebt. Denk hierbij aan het langzaam lezen en schrijven, moeite met spelling, het verwisselen van letters of woorden en moeite met het verwerken van geschreven informatie. Ook het vermijden van leestaken of het snel vermoeid raken tijdens het lezen kunnen tekenen zijn.

Verschillen met dyslexie bij kinderen

Bij volwassenen ligt de nadruk minder op het leren lezen en schrijven en meer op problemen die in het dagelijks leven en op het werk ontstaan. Denk aan moeite met het lezen van e-mails, rapporten of instructies. Ook kan het lastig zijn om nieuwe informatie snel te interpreteren of onthouden.

Wanneer moet je in actie komen?

Als je merkt dat je lezen en schrijven veel energie kost of als je het gevoel hebt dat anderen veel sneller zijn, kan het zinvol zijn om te onderzoeken of dyslexie een rol speelt. Zeker wanneer dit leidt tot frustraties, faalangst of uitval op werk of studie. Er zijn gespecialiseerde instellingen die onderzoek doen naar dyslexie bij volwassenen.

Wat kun je doen als je dyslexie hebt?

Een dyslexiediagnose kan in eerste instantie confronterend zijn, maar het opent ook de deur naar begeleiding en hulpmiddelen. Er bestaan trainingen die speciaal zijn ontwikkeld voor volwassenen met dyslexie. Ook zijn er technologische hulpmiddelen zoals voorleesprogramma’s, spraak-naar-tekst software of apps die teksten vereenvoudigen.

Begeleiding en ondersteuning

Steeds meer werkgevers en onderwijsinstellingen erkennen de uitdagingen van dyslexie en bieden ondersteuning aan. Denk hierbij aan extra tijd voor examens, het vermijden van schriftelijke toetsen of begeleiding bij het lezen van complexe documenten. Bij sommige beroepen kan het ook zinvol zijn om samen met een jobcoach te kijken welke hulpmiddelen effectief zijn.

Tot slot

Dyslexie blijft een uitdaging, ook op volwassen leeftijd. Maar het is goed te weten dat veel mensen ondanks deze beperking succesvol zijn in hun werk en privéleven. Door bewust te worden van de symptomen en de juiste hulp in te schakelen, kun je beter leren omgaan met dyslexie en meer grip krijgen op lezen en schrijven in het dagelijks leven.