Wat is een Thermostaat?

Wat is een Thermostaat?

Je hebt misschien een temperatuurregelaar op een muur in je huis om het verwarmingssysteem te regelen, maar hoewel het waarschijnlijk in graden is aangegeven, is het geen thermometer. Het wordt een thermostaat genoemd, een modern woord dat is gebaseerd op twee oude Griekse: thermo (wat warmte betekent) en statos (wat staand betekent en gerelateerd is aan woorden als stasis, status-quo en statisch - wat hetzelfde betekent). We kunnen alleen al aan zijn naam zien dat cv thermostaat iets is dat "de warmte hetzelfde houdt": wanneer ons huis te koud is, schakelt de thermostaat de verwarming in zodat de boel snel opwarmt; zodra de temperatuur het niveau bereikt dat we hebben ingesteld, schakelt de thermostaat de verwarming uit zodat we niet koken.

Laten we duidelijk zijn over het verschil: een thermometer is iets dat de temperatuur meet; een thermostaat is iets dat probeert de temperatuur op peil te houden (ongeveer gelijk houden).

Elektronische kamerthermostaat thermometer ingebouwd in een centrale verwarming programmeur.

Foto: Een elektronische kamerthermostaat met een digitale temperatuurmeting (22,9°C). Deze werkt iets anders dan de mechanische op de bovenste foto. Het display maakt deel uit van een cv-programmeur met ingebouwde thermometer die constant meet hoe warm de kamer is en vervolgens de verwarming in- en uitschakelt om deze binnen 1°C van de door jou ingestelde temperatuur te houden.

Hoe thermostaten werken

Dus hoe werkt een thermostaat? De meeste dingen worden groter als ze opwarmen en kleiner als ze afkoelen (water is een opmerkelijke uitzondering: het zet uit als het opwarmt en als het ook bevriest). Mechanische thermostaten gebruiken dit idee (dat thermische uitzetting wordt genoemd) om een ​​elektrisch circuit aan en uit te zetten. De twee meest voorkomende typen gebruiken bimetalen strips en gasgevulde balgen.

Bimetalen strips

Een traditionele thermostaat heeft twee stukken verschillende metalen die aan elkaar zijn vastgeschroefd om een ​​zogenaamde bimetalen strip (of bimetalen strip) te vormen. De strip werkt als een brug in een elektrisch circuit dat is aangesloten op uw verwarmingssysteem. Normaal gesproken is de "brug uit", de strip voert elektriciteit door het circuit en de verwarming staat aan. Wanneer de strip heet wordt, zet een van de metalen meer uit dan de andere, zodat de hele strip heel licht buigt. Uiteindelijk buigt het zo veel dat het het circuit openbreekt. De "brug is omhoog", de elektriciteit wordt onmiddellijk uitgeschakeld, de verwarming valt uit en de kamer begint af te koelen.

Maar wat gebeurt er dan? Naarmate de kamer afkoelt, koelt de strip ook af en buigt terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Vroeg of laat springt het terug in het circuit en laat de elektriciteit weer stromen, dus de verwarming schakelt weer in. Door de temperatuurknop te verstellen, verander je de temperatuur waarbij de schakeling in- en uitschakelt. Omdat het even duurt voordat de metalen strip uitzet en krimpt, gaat de verwarming niet constant om de paar seconden aan en uit, wat zinloos (en behoorlijk irritant) zou zijn; Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd en hoe koud het buiten is, kan het een uur of langer duren voordat de thermostaat weer wordt ingeschakeld nadat deze is uitgeschakeld.